دوره معامله ارز های دیجیتال

ترید (Trade) ارز دیجیتال به معامله یا خرید و فروش بیت کوین و ارزهای دیجیتال گفته می‌شود که با هدف کسب سود انجام می‌گیرد. فرد معامله‌گر یا تریدر با هدف کسب سود از نمودارهای قیمتی، اخبار بازار و رویدادهای آتی بازار استفاده می‌کند.

طبق تعریف اینوستوپدیا، زمانی که صحبت از ترید کردن یا معامله در بازارهای مالی می‌شود، منظور دادن چیزی (که می‌تواند پول یا ارز، یک دارایی، کالا، ارز دیجیتال و یا هر شیء دیگری باشد) و گرفتن چیز دیگری است. فرضاً کسی را در نظر بگیرید که بیت کوین می‌خرد تا آن را با امید افزایش قیمت در آینده به قیمت بالاتری بفروشد. در واقع او پول داده و بیت کوین خریده و در آینده بیت کوین را با پول مبادله خواهد کرد.

مفهوم ترید به زبان ساده

براساس تعریف سایت 99bitcoins، معامله‌ی بیت کوین به معنای خرید با قیمت پایین و فروش با قیمت بالا است. بر خلاف سرمایه‌گذاری که به معنای نگهداری بیت کوین برای طولانی مدت است، معامله‌‌گر در ترید به دنبال آن است تا قیمت بیت کوین را پیش‌بینی کند. برای پیش‌بینی قیمت‌ها باید اخبار و رویدادهای این صنعت را دنبال کرد و با نمودارهای مختلف سر و کار داشت. فرد معامله‌گر برای رسیدن به مهارت در معاملات نیازمند زمان، سرمایه و تلاش زیاد است.

تریدر کیست؟

تریدر یا معامله‌گر با نمودارخوانی و دنبال کردن اخبار به دنبال کسب سود از خرید و فروش است


تریدر یا معامله‌گر با نمودارخوانی و دنبال کردن اخبار به دنبال کسب سود از خرید و فروش است

تریدر یا معامله‌گر کسی است که در بازارهای مالی به دنبال خرید یا فروش هر نوع دارایی مالی است. این فعالیت می‌تواند از جانب شخص برای خود، فردی دیگر یا یک سازمان صورت پذیرد. تفاوت اساسی که بین یک تریدر و یک سرمایه‌گذار وجود دارد، مدت زمانی است که شخص دارایی‌ها را نگهداری می‌کند. سرمایه‌گذاران چشم‌انداز طولانی‌مدت را در نظر می‌گیرند اما تریدرها معمولاً به بازه‌های زمانی کوتاه علاقه‌مندند تا از روند‌ها کوتاه‌مدت کسب سود کنند. تریدرها خریدوفروش بیشتری در بازه زمانی یکسان نسبت به سرمایه‌گذاران انجام می‌دهند.

معامله‌گران در بازار ارز دیجیتال به کسانی می‌گویند که در بازه‌های زمانی یک روزه تا چند ماهه به خریدوفروش و مبادله ارزهای دیجیتال مختلف می‌پردازند. اما سرمایه‌گذاران با نگاه بلندمدت، به دنبال نگهداری یک تا چند ساله ارزهای دیجیتال در کیف پول‌هایشان هستند.

ترید ارز دیجیتال

ترید یا مبادله ارزهای دیجیتال به استفاده مناسب از نوسان‌ آن‌ها، اخبار و رویدادهای مختلف و به کارگیری استراتژی‌های مبادلاتی برای کسب سود اتلاق می‌گردد. ابزار کار معامله‌گرها با سرمایه‌گذاران تفاوت‌های جزئی دارد. برای نمونه آن‌ها اغلب از صرافی‌های آنلاین برای خرید و فروش لحظه‌ای ارزهای دیجیتال یا تبدیل آن‌ها به یکدیگر استفاده می‌کنند، محل نگهداری دارایی‌های دیجیتالشان متفاوت است و در مقابل ریسک کاری که انجام می‌دهند نیز بالطبع بیشتر است.

معامله کردن نیازمند تحلیل قیمت ارزهای دیجیتال در بازه‌های زمانی مختلف است که مستلزم آن یادگیری دانش تحلیل تکنیکال و استفاده از تحلیل فاندامنتال است تا تریدر قادر به شناسایی فرصت‌هایی باشد که بازار در اختیارش قرار می‌دهد.

ترید (Trade) یا معامله ارز دیجیتال چیست؟

خرید و فروش ارزهای دیجیتال یا همان تریدینگ (Trading) انواع مختلفی دارد. نکته‌ای که در تمامی آن‌ها باید رعایت شود، عنصر اصلی معاملات یعنی صبر کردن است. همچنین هر کدام از سبک‌های مختلف باید برای مدت زمان قابل قبولی آزمایش شود تا مفید بودن یا نبودن آن در شما مشخص گردد. اما با این حال همیشه قیمت‌ها موافق تحلیل شما پیش نمی‌رود. کلید پیروزی در ترید کردن تعداد موفقیت‌های بالا نسبت به شکست‌های آن است.

گفتنی است که سبک مناسب خرید و فروش برای هرکس متفاوت است. نکته مهم دستیابی به سبکی است که در آن موفق هستید. انواع مختلف روش‌های معامله‌گری در ادامه توضیح داده شده است:

خرید و فروش فوری یا اسکالپینگ (Scalping)

اسکالپینگ یا خرید و فروش با هدف سودبری فوری به دنبال سود کردن (هرچند سود بسیار جزئی) از مبادله ارز دیجیتال در بازه‌های زمانی بسیار کوتاه مدت‌ است. این نوع از تریدینگ می‌تواند در عرض چند دقیقه تا چند ساعت انجام شود. برای مثال شما اتریوم را در قیمت ۵۰۰ دلار خریداری می‌کنید و چند دقیقه بعد آن را در قیمت ۵۰۵ دلار می‌فروشید. سپس دوباره با پایین آمدن قیمت آن را در ۵۰۲ دلار می‌خرید و در ۵۰۴ دلار می‌فروشید. در چنین مواردی باید حدضرر خود را نسبت به قیمتی که خریداری کرده‌اید، بسیار نزدیک نگه‌ دارید تا از ضررهای هنگفت احتمالی در امان باشید.

این نوع از مبادله ارز دیجیتال نیازمند مهارت، تمرکز، صرف زمان، مدیریت ریسک و اندکی هم شانس است؛ هرچند اگر آن را خوب انجام دهید، سود خوبی در مدت زمان کمی نصیبتان می‌شود.

خرید و فروش روزانه (Day Trading)

ترید روزانه همان چیزی است که از واژه آن می‌توان فهمید. این نوع از مبادله مشابه نوع قبلی است اما به جای چند دقیقه، معاملات در طول یک روز انجام می‌شود.

در این معاملات نیز از حد ضرر استفاده می‌کنید و معمولاً سودی که به دنبالش هستید، کمی بیشتر از معاملات اسکالپینگ است.

از آنجا که خرید و فروش در بازار ارزهای دیجیتال به ساعات خاصی محدود نمی‌شود و به صورت ۲۴ ساعته در جریان است، در نوع دیگری از سبک‌های معامله‌گری به نام Intra-day Trading بنا به تصمیم تریدر خرید و فروش می‌تواند به بیش از یک روز نیز بیانجامد.

خرید و فروش نوسانی یا سووینگ (Swing Trading)

خرید و فروش نوسانی یا سووینگ در بازه‌های زمانی طولانی‌تری صورت می‌گیرد. در این روش شما با توجه به کف قیمت نسبی ایجاد شده، موقعیت می‌گیرید. پس از خریداری دارایی آن را در قیمتی که به تحلیل شما سقف نسبی قیمت است، به صورت یکباره یا تدریجی می‌فروشید. برای موقعیت فروش نیز عکس این مطلب صادق است.

خرید و فروش نوسانی معمولاً در بازه‌های زمانی چند روزه تا چند هفته‌ انجام می‌شود. این بدان معناست که شما پس از موقعیت‌گیری، شاهد افت‌ و خیز قیمت خواهید بود و نیازی نیست در این باره نگران شوید.

اگر در تحلیل تکنیکال مهارت داشته باشید، یعنی مثلاً بتوانید الگوها را به خوبی شناسایی کنید و سطوح حمایتی و مقاومتی را تشخیص دهید، احتمالا بهترین گزینه خرید و فروش نوسانی خواهد بود. ارزهای دیجیتال نوسان بالایی دارند و یک تریدر با سبک خرید و فروش نوسانی به دنبال یافتن سقف‌‌ها و کف‌های احتمالی است تا از امواج قیمتی نهایت استفاده را ببرد.

معمولاً آن‌هایی که به صورت نوسانی خرید و فروش می‌کنند، توجیه بسیار بالایی برای نتیجه‌ای که می‌گیرند از زمانی که صرف می‌کنند، دارند. حدضررها در این نوع معاملات فاصله بیشتری با قیمت خریداری شده دارند.

موقعیت‌گیری (Position Trading)

این نوع خرید و فروش دیدگاه کلی‌تری نسبت به خرید و فروش نوسانی بوده و در واقع نسخه‌ای از ترید کردن در سرمایه‌گذاری است. در این سبک معامله‌گری موقعیت خرید یا فروشی می‌گیرید و سپس تا هفته‌ها، ماه‌ها و حتی سال‌ها در آن باقی می‌مانید.

این ساده‌ترین نوع از تریدینگ است که با این حال قواعد مخصوصی دارد. مثلا کسی را در نظر بگیرید که از سال ۲۰۱۷ و زمانی که بیت کوین ۱۰۰۰ دلار بوده، موقعیت خرید خود را همچنان حفظ کرده است. یا شخص دیگری که با رسیدن قیمت بیت کوین به ۱۵ هزار دلار دلار تا به امروز در موقعیت فروش خود باقی مانده است. (در زمان نگارش این مطلب قیمت بیت کوین حدود ۵ هزار دلار است)

موقعیت‌گیری شباهت بسیاری به سرمایه‌گذاری دارد اما کاملاً به آن شبیه نیست. هدف نهایی در این نوع تریدینگ رسیدن به سود قابل توجهی در بلندمدت است.

سرمایه‌گذاری در مقابل ترید

 سرمایه‌گذاری یک روش بلندمدت برای نگهداری و افزایش ارزش دارایی در طول زمان است و با ترید فرق داردسرمایه‌گذاری یک روش بلندمدت برای نگهداری و افزایش ارزش دارایی در طول زمان است

سرمایه‌گذاری و تریدینگ دو مقوله مختلف هستند. ترید کردن به معنی گرفتن موقعیت خرید یا فروش و کسب سود از آن است. اما سرمایه‌گذاری به معنی داشتن مالکیت بر روی یک دارایی است که ابزار ذخیره ارزش محسوب می‌شود و هدف از آن افزایش ارزش دارایی در طول زمان است.

وقتی مردم در بیت کوین سرمایه‌گذاری می‌کنند به معنای این است که قصد خرید و فروش نداشته و تصمیم دارند در بلند مدت بیت کوین‌های خود را نگه‌دارند. به‌ عبارت دیگر آن‌ها معتقدند که فارغ از فراز و نشیب‌هایی که در طول مسیر رخ می‌دهد، در نهایت قیمت بیت کوین بالا می‌رود. معمولاً افراد به دلیل این که به تکنولوژی، رویکرد آن و تیم پشت ارز مورد نظر خود باور دارند در آن ارز دیجیتال سرمایه‌گذاری می‌کنند.

افرادی مانند وارن بافت یک سرمایه‌گذار هستند. آن‌ها سهام شرکت‌های مختلف را می‌خرند. اگر مالک بخشی از ۵۰۰ شرکت بزرگ آمریکایی باشید، به دنبال کسب سود از افزایش ارزش آن نخواهید بود بلکه تداوم رشد ارزش آن را در بلندمدت دنبال خواهید کرد.

سرمایه‌گذاران لزوماً از مفهوم حد ضرر استفاده نمی‌کنند. آن‌ها با برخی دلایل سرمایه‌گذاری خود را در ابتدا شکل می‌دهند و تا زمانی که این دلایل صادق است، به سرمایه‌گذاری خود اعتماد می‌کنند.

سرمایه‌گذاران، نگهدارندگان واقعی به حساب می‌آیند. آن‌ها خیلی به نمودارها نگاه نمی‌کنند، مگر زمانی که بخواهند موقعیت سرمایه‌گذاری خود را افزایش دهند.

افرادی که به دنبال سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال هستند، بیش از هر چیز دیگر باید مشخصه‌های بنیادین یا فاندامنتال یک پروژه را مورد بررسی قرار دهند. این افراد که قصد سرمایه‌گذاری چند ساله در بازار را دارند، باید کیف پول مناسبی انتخاب کنند (صرافی‌ها یا کیف پول‌های گرم به هیچ وجه انتخاب خوبی برای نگهداری ارزهای دیجیتال برای چندین سال نیستند) و پس از بررسی جوانب مختلف ارزهای دیجیتالی که قصد خریدشان را دارند، آن‌ها را به کیف پول منتقل کنند.

انواع روش‌های آنالیز؛ تحلیل تکنیکال و فاندامنتال

تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال دو روش اساسی آنالیز بازار ارز دیجیتال استتحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال دو روش اساسی آنالیز بازار ارز دیجیتال است

تحلیل‌ فاندامنتال و تکنیکال دو روش در بررسی ارزش و قیمت دارایی است. با استفاده از چنین تحلیل‌هایی می‌توان دورنمای مناسبی از یک وضعیت فعلی و آتی یک دارایی بدست آورد.

آیا می‌توانیم قیمت بیت کوین را پیش‌بینی کنیم؟

پاسخ کوتاه به این سوال این است: هیچ‌کس نمی‌تواند دقیقاً پیش‌بینی کند که چه اتفاقی برای قیمت بیت کوین میفتد. با این حال برخی از معامله‌گران الگو‌ها، روش‌ها و قوانین خاص را شناسایی کردند که آن‌‌ها را قادر می‌سازد در طولانی مدت بتوانند سود کسب کنند. هیچ‌کس نمی‌تواند فقط معاملات سودآور انجام دهد؛ اما مسئله حائز اهمیت اینجاست که در پایان موجودیتان مثبت باشد حتی اگر در بین راه سختی زیادی کشیده باشید.

افراد برای تجزیه و تحلیل قیمت بیت کوین (یا هر چیزی که بشود روی آن معامله انجام داد) از دو روش استفاده می‌کنند: تحلیل تکنیکال یا تحلیل فاندامنتال که در ادامه به توضیح هر دوی این روش‌ها خواهیم پرداخت.

تحلیل بنیادی یا فاندامنتال

این تحلیل سعی می‌کند قیمت یک دارایی را به صورت کلی تعیین کند. به عنوان مثال در بیت کوین با تجزیه و تحلیل بنیادی این صنعت، اخبار مربوطه و توسعه‌های صورت گرفته در جنبه فنی بیت کوین مانند شبکه‌ی لایتنینگ، قانون‌گذاری سراسر جهان و هر خبر یا موضوع دیگری که می‌تواند در بیت کوین تاثیر بگذارد، می‌توان روند قیمت آن را تا حدودی پیش‌بینی کرد.

این روش ارزش بیت کوین را از دیدگاه تکنولوژی می‌نگرد (صرف نظر از قیمت فعلی) و عوامل خارجی مربوط مورد بررسی قرار می‌دهد و سعی دارد تا از این روش قیمت را پیش‌بینی کند. برای مثال، بر اساس چنین تحلیلی اگر چین تصمیم به ممنوعیت بیت کوین بگیرد قیمت احتمالاً سقوط خواهد کرد.

تحلیل تکنیکال

این نوع تحلیل تلاشی برای پیش‌بینی قیمت با مطالعه‌ی آمار‌ی بازار، یعنی تاریخچه قیمتی و حجم معاملات است. معامله‌گر سعی می‌کند الگو‌ها و روند قیمت را مشخص کرده و بر اساس آن استنباط کند که در آینده چه اتفاقی در خصوص قیمت خواهد افتاد.

تحلیل تکنیکال می‌گوید: صرف نظر از این که در جهان چه اتفاق میفتد، تحرکات قیمت مفاهیم و مطالبی را در اختیار شما قرار می‌دهند که با استفاده از آنها می‌توان قیمت دارایی و حرکات آن را در آینده پیش‌بینی کرد.

کدام روش تحلیل مناسب‌تر است؟

همان‌طور که قبلا گفتیم هیچ‌کس نمی‌تواند آینده را پیش‌بینی کند؛ ممکن است تحلیل بنیادی برای یک دستاورد در حوزه فناوری به اشتباه سقوط را پیش‌بینی کند و در حیطه‌ی تحلیل تکنیکال هم همیشه‌ نمودار مثل گذشته رفتار نمی‌کند. در حقیقت، هیچ تضمینی برای درست بودن یک تحلیل وجود ندارد. با این حال ترکیبی درست از هر دو نوع روش، احتمالاً نتیجه‌ی بهتری خواهد داشت.

کجا ترید کنیم؟

انتخاب صرافی مناسب برای ترید کردن نقش موثری در موفقیت معاملات شما خواهد داشتانتخاب صرافی مناسب برای ترید کردن نقش موثری در موفقیت معاملات شما خواهد داشت

ترید یا مبادله ارزهای دیجیتال معمولاً در صرافی‌های آنلاین یا همان اکسچنج‌ها انجام می‌شود. ملاک‌های مختلفی برای انتخاب یک صرافی مناسب برای ترید کردن وجود دارد که نقد شوندگی، حجم معاملات بالا، تعداد جفت‌ارزها و غیره از جمله آن موارد است.

در حال حاضر بیشتر معاملات ارز دیجیتال در صرافی‌های متمرکز مانند بایننس، کوین‌بیس و کراکن انجام می‌شود اما از طرف دیگر صرافی‌های غیر متمرکز فضای زیادی برای رشد کردن و حذف برخی از خطرات صرافی‌های متمرکز را دارند.

بسته به نوع سبک خرید و فروشی که انتخاب می‌کنید، باید ارزهای دیجیتال خود را در کیف پول‌های مختلف نگهداری کنید. برای مثال کسی برای کسی که به صورت روزانه ترید می‌کند، انتقال از کیف پول سرد یا سخت‌افزاری به حساب صرافی دردسر ساز است و کارمزد زیادی از این بابت از او کسر می‌شود. بنابراین این معامله‌گر باید احتیاط بیشتری در انتخاب صرافی به خرج دهد تا امکان نگهداری در آن را داشته باشد.

از طرفی برای کسی که به صورت ماهانه یا سالانه ترید می‌کند، خطر نگهداری در صرافی نسبت به هزینه کارمزدی که از او در حین انتقالات کسر می‌شود، طبیعتاً بیشتر خواهد بود. در هر صورت هزینه‌-فایده کردن تریدر برای نگه داشتن دارایی خود مکان نگهداری دارایی‌های دیجیتال را تعیین می‌کند که می‌تواند برای هر شخص متفاوت باشد.

تریدینگ به عنوان یک شغل

تریدرهای مشهور معمولا تنها شغلی که دارند همان معامله کردن است!تریدرهای مشهور معمولا تنها شغلی که دارند همان معامله کردن است!

حین ورود به بازارهای مالی سنتی شاید با موانع مختلفی روبرو شوید اما در بازار ارز دیجیتال همه کارها به صورت آنلاین انجام می‌شود. همین نیز باعث شده تا بسیاری آن را یک فرصت ببینند. همچنین شنیدن اینکه بازار ارز دیجیتال فرصت‌های سود دهی شگفت‌انگیزی در اختیار تریدرها قرار می‌دهد موجب شده تا تریدینگ به عنوان یک شغل نیز مطرح شود.

هرچند نگاه کردن به تریدینگ به عنوان یک شغل ریسک‌ بالایی دارد. نداشتن درآمد ثابت در تریدینگ و امکان از دست دادن سرمایه در صورت تجربه ناکافی معامله‌گر، از خطرات موجود در انتخاب تریدینگ به عنوان یک شغل است. همچنین امکان فعالیت در هر زمان و شرایطی یکی از مزیت‌های معامله کردن ارز دیجیتال محسوب می‌شود. بر همین اساس داشتن تجربه و مهارت لازمه‌ی انتخاب تریدینگ به عنوان شغل اصلی است.

آشنایی با اصطلاحات مربوط به ترید

در ادامه به سراغ برخی از اصطلاحات و مفاهیمی که در اکثر معاملات بیت کوین و ارزهای دیجیتال با آن مواجه می‌شویم، می‌رویم.

پلتفرم معامله‌ بیت کوین، کارگزاری و بازارها

پلتفرم‌های معامله‌ی بیت کوین، وب‌سایت‌های هستند که در آن‌ها سفارشات فروشنده و خریدار به صورت خودکار با یکدیگر منطبق می‌شوند. لازم به ذکر است که یک پلتفرم معامله با کارگزاری بیت کوین متفاوت است.

بیشتر بخوانید: تفاوت صرافی و بروکر در ارزهای دیجیتال چیست؟

برخلاف پلتفرم‌های معامله، کارگزار‌ی‌ها، بیت کوین را بطور مستقیم و معمولاً با هزینه‌ی کارمزد بالاتر به شما می‌فروشند. پلتفرم‌های معامله با بازارهای بیت کوین نیز متفاوت‌اند. در یک بازار بیت کوین، خریدار و فروشنده به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط‌اند و واسطه‌ای میان آنها وجود ندارد.

لیست سفارش (The Order Books)

لیست کامل سفارشات خرید و فروش در فهرستی با نام دفتر سفارشات یا «اردر بوک» (Order Book) ثبت می‌شوند. این لیست از دو قسمت «خرید» (Bids) و «فروش» (Ask) تشکیل شده است. سفارشات خرید در یک پلتفرم معاملاتی «پیشنهاد خرید» (Bid) نام دارند؛ چرا که در چنین سفارشاتی خریدار قیمتی برای خرید یک دارایی پیشنهاد می‌کند. سفارش‌های فروش نیز «طلب» (Ask) نام دارند و در آنها فروشنده خواستار قیمت خاصی برای فروش دارایی خود است.

قیمت بیت کوین (Bitcoin Price)

افراد وقتی قیمت بیت کوین را چک می‌کنند، در واقع آخرین قیمت معامله‌ی انجام شده در پلتفرم معاملاتی مربوط را مشاهده می‌کنند. از آنجایی که نهادی مشخص برای تعیین قیمت بیت کوین ندارد، پلتفرم‌های مختلف دارای قیمت‌های متفاوتی در خصوص این ارز دیجیتال هستند.

برای نمونه شاید قیمت دلاری بیت کوین در برخی کشورها با قیمت بیت کوین در آمریکا اندکی متفاوت باشد؛ چرا که معاملات در چنین کشورهایی دارای شکل و شمایل متفاوتی است و از طرفی تحت تاثیر قیمت ارز رایج آن کشور نیز قرار دارد.

گاهی اوقات در قیمت‌ها شاهده واژه‌های «بیشترین» و «کمترین» قیمت هستیم که به معنای بیشترین و کمترین قیمت بیت کوین در ۲۴ ساعت گذشته است.

بازار‌های گاوی و خرسی

این اصطلاحات برای روند کلی بازار در هنگام صعودی یا نزولی بودن آن، استفاده می‌شود. دلیل استفاده‌ از نام این حیوانات در این بازار، به دلیل نوع حمله‌ی آن‌ها در هنگام مبارزه است؛ گاو شاخ‌های خود را به سمت بالا پرتاب می‌کند و خرس در هنگام حمله پنجه‌های خود را به سمت پایین روی مهاجم فرود می‌آورد. بنابراین این حیوانات استعاره‌ هایی از روند بازار هستند. اگر روند بازار صعودی باشد در اصطلاح بازار گاوی و اگر بازار نزولی باشد بازار خرسی است.

حجم معاملات (Volume)

حجم معاملات، تعداد کل بیت کوین‌هایی است که در یک تایم فریم معین (معمولا ۲۴ ساعت اخیر) معامله شده است. حجم معاملات به معامله‌گر کمک می‌کند که به درک درستی از اهمیت یک روند برسد. روندهای مهم معمولاً با حجم معاملات گسترده همراه است، در حالی که روند ضعیف حجم کمی در معاملات خواهد داشت.

به عنوان مثال، یک روند صعودی سالم با افزایش حجم معاملات در هنگام افزایش قیمت و کاهش حجم معاملات در هنگام کاهش قیمت همراه است. کارشناسان توصیه می‌کنند اگر شاهد تغییر ناگهانی جهت در قیمت بودید، ابتدا برآوردی از حجم معاملات انجام دهید. در این صورت خواهید فهمید که این تغییر ناگهانی اصلاحی ساده در بازار است یا مهر تاییدی بر تغییر روند بازار.

سفارش آنی (Market Order)

سفارش آنی یا مارکت اوردر را می‌توان در پلتفرم معاملاتی تنظیم کرد. در چنین سفارشی، معامله سریعاً با هر قیمتِ ممکن انجام می‌شود. شما فقط مقدار بیت کوینی را که می‌خواهید بفروشید یا بخرید را در سفارش خود قرار می‌دهید، سپس صرافی مبادله را سریعاً انجام می‌دهید. بعد از تمامی این مراحل پلتفرم معاملاتی، سفارش خریدار و فروشنده را مطابقت می‌دهد.

به احتمال قوی، وقتی سفارش آنی ثبت شود، سفارش یک فروشنده یا خریدار با یکدیگر منطبق نمی‌شود، بلکه چندین فرد با قیمت‌های مختلف خواهان انجام معامله خواهند بود.

برای مثال، شما یک سفارش آنی برای خرید ۵ بیت کوین را در صرافی قرار می‌دهید. پلتفرم معامله به دنبال ارزان‌ترین فروشنده‌ی در دسترس می‌گردد. سفارش شما وقتی به اتمام می‌رسد که فروشنده‌ی کافی برای تکمیل ۵ بیت کوین وجود داشته باشد. بستگی به قیمت فروشندگان در دسترس، ممکن است ۳ بیت کوین اول از یک فروشنده و ۲ بیت کوین بعدی از یک فروشنده با قیمت بالاتر انجام شود.

به عبارت دیگر، در یک سفارش آنی، شما تا زمانی که نتیجه مورد تقاضا حاصل شود، به خرید و فروش ادامه می‌دهید. نکته‌ای که باید در قرار دادن سفارشات آنی به آن توجه داشته باشید این است که این احتمال وجود دارد تا خرید خود را با قیمتی بالاتر از قیمت دلخواه انجام دهید یا در حالتی دیگر دارایی‌های خود را قیمتی کمتر از قیمت مورد تقاضا به فروش برسانید.

لیمیت اوردر (Limit Order)

این نوع ثبت سفارش به شما این قابلیت را می‌دهد که بیت کوین را با قیمت مشخصی که در نظر دارید خرید یا آن را به فروش برسانید. از طرفی این احتمال نیز وجود دارد که سفارش‌های هیچ گاه کامل نشود؛ چرا که خریداران یا فروشندگان کافی، منطبق با درخواست‌تان، وجود ندارد.

بگذارید با مثالی مفهوم لیمیت اوردر را تشریح کنیم:

فرض کنید شما سفارش فروش ۵ بیت کوین را با قیمت ۱۰ هزار دلار به صورت لیمیت اوردر در صرافی قرار می‌دهید. ممکن است ۴ بیت کوین توسط خریدار‌ها با این قیمت تکمیل شود و برای بیت کوین آخر خریداری وجود نداشته باشد و مدت‌ها لیمیت اوردر شما ناتمام باقی بماند تا زمانی که برای آن یک بیت کوین هم مشتری به قیمت ۱۰ هزار دلار وجود داشته باشد.

سفارش استاپ لاس (Stop-loss Order)

این نوع از سفارش به شما این قابلیت را می‌دهد تا در صورتی که ارزی در صرافی دارید و قیمت آن در آینده به‌ طور چشمگیر کاهش یافت، آن ارز را با کم‌ترین ضرر بفروشید.

در واقع این سفارش به پلتفرم معاملاتی می‌گوید اگر قیمت بیت کوین درصد معینی کاهش یافت و به مقدار خاصی رسید، من بیت کوین را در سطح قیمتی مشخصی می‌فروشم؛ بنابراین با این روش ضرر به حداقل می‌رسد. وقتی که قیمت به مقدار حد ضرری که شما از پیش قرار دادید رسید، سفارش شما همانند سفارش لیمیت اوردر در صرافی قرار داده می‌شود.

به عبارت دیگر پس از رسیدن قیمت به حد ضرری که از پیش تعیین شده، پلتفرم معامله شروع به فروش ارز شما خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: لیمیت اوردر (Limit order) و استاپ لیمیت (Stop-Limit) در صرافی‌های ارز دیجیتال چیست؟

کارمزد سفارش‌گذار (Maker) و سفارش‌بردار (Taker)

اصطلاح دیگری که ممکن است هنگام معامله با آن مواجه شوید، کارمزد خریدار و فروشنده است که شاید گیج‌کننده‌ترین اصطلاحات در حوزه‌ی ترید باشند.

صرافی‌ها مایل به تشویق مردم به معامله هستند. به عبارت دیگر یک صرافی تمایل دارد تا تریدر به عنوان یک «بازارساز» یا سفارش گذار عمل کند. بنابراین شما هر سفارش خرید و فروشی که در صرافی ایجاد می‌کنید که با هیچ خریدار و فروشنده‌ای مطابقت ندارد، مثلا یک لیمیت اوردر، در واقع این شما هستید که نقش سفارش‌گذار را ایفا می‌کنید و به همین دلیل کارمزد کمتری پرداخت خواهید کرد.

در طرف دیگر سفارش بردار وجود دارد که مثلا سفارشی آنی در صرافی قرار می‌دهد که سریعا تکمیل می‌شود؛ چرا که قبل از او یک سفارش‌گذار سفارشی را قرار داده که با سفارش او تطبیق می‌شود. پذیرندگان معمولا سفارشات صرافی را کاهش می‌دهند، پس کارمزد بیشتری به نسبت سفارش‌گذاران دارند.

بهتر است با مثال این مفاهیم را توضیح دهیم، تصور کنید شما قصد خرید یک بیت کوین به قیمت ۱۰ هزار دلار را دارید، ولی پایین‌ترین قیمت موجود در صرافی ۱۱ هزار دلار است، بنابراین شما نقش سفارش‌گذار را دارید، چرا که سفارشی جدید در صرافی ایجاد کرده‌اید که می‌تواند با یک خریدار احتمالی مطابقت داده شود.

در مقابل تصور کنید شما یک لیمیت اوردر برای خرید بیت کوین به قیمت ۱۱.۵ هزار دلار را در صرافی قرار می‌دهید ولی کم‌ترین قیمت فروشنده ۱۱ هزار دلار است، در نتیجه سفارش شما سریع انجام می‌شود و شما نقش پذیرنده‌ی سفارش را دارید از آنجایی که شما گزینه‌های موجود در صرافی را کاهش می‌دهید کارمزد بالاتری را پرداخت می‌کنید.

همچنین تماشا کنید: بازار ساز یا سفارش‌گذار (Maker) و سفارش بردار (Taker) چیست؟

مفاهیم اولیه در نمودارهای قیمتی

نمودارخوانی اولین مهارتی است که هر تریدری باید آن فرا بگیردنمودار خوانی اولین مهارتی است که هر تریدری باید آن فرا بگیرد

در ادامه اصول نمودار خوانی بیشتر آشنا خواهید شد و مفاهیم ابتدایی نمودارهای قیمتی را معرفی می‌کنیم.

کندل استیک ژاپنی (Japanese candlesticks)

کندل استیک‌های ژاپنی یکی از پرکاربرد‌ترین نوع از نمودارهای تحلیل تکنیکال است. کندل استیک‌ها بر پایه روشی که اولین بار برای تجارت برنج در قرن ۱۷ میلادی توسط ژاپنی‌ها برای تبادل برنج مورد استفاده قرار می‌گرفت، ایجاد شده‌اند. هر کندل نشانگر قیمت آغازین، پایین‌ترین قیمت، قیمت بسته شدن و بالاترین قیمت در یک دوره‌ی زمانی مشخص است. به همین دلیل کندل استیک‌های ژاپنی گاهی با حروف مخفف (OHLC) خوانده می‌شوند. این حروف مخفف به ترتیب بیانگر کلمات «Open» (قیمت آغازین)، «Highest» (بالاترین قیمت»، «Lowest» (کمترین قیمت) و «Close» (قیمت بسته‌شده) است.

مشخصات هر کندلمشخصات هر کندل نزولی و صعودی

با توجه به قرمز یا سبز بودن هر کندل می‌توان گفت که قیمت در ابتدای تایم فریم، بالاتر یا پایین‌تر از هنگام بسته شدنش بوده است یا خیر. اگر کندل سبز باشد به معنی بالاتر بودن قیمت از قیمت آغازینش است؛ بنابراین در این بازه‌ی زمانی، قیمت بالا رفته است. از طرف دیگر، اگر کندل قرمز باشد‌، به معنی پایین‌ بودن قیمت در هنگام بسته شدن معامله نسبت به آغاز آن است؛ در نتیجه قیمت کاهش یافته است.

سطوح حمایت (Support) و مقاومت (Resistance)

اغلب، وقتی به نمودار کندل نگاه می‌کنیم، متوجه می‌شویم که قیمت نمی‌تواند از بعضی سطوح بالاتر یا پایین‌تر برود. برای مثال در پایان سال ۲۰۱۷ شاهد این بودیم که قیمت بیت کوین به ۲۰ هزار دلار رسید و بعد از آن به یک «سقف» فرضی برخورد کرد و مدتی در زیر این سطح قیمت باقی ماند.

در این سناریو، قیمت ۲۰ هزار دلار، یک سطح مقاومت را تشکیل داد که بیت کوین سعی در شکست آن داشت. ایجاد سطوح مقاومت را می‌توان ناشی تعدادی زیادی سفارش فروش دانست؛ از همین رو قیمت موفق به شکستن قیمتی خاص نمی‌شود.

سطح حمایت دقیقاً معنی عکس سطح مقاومت است. مانند «کف» قیمتی می‌ماند که بیت کوین در هنگام کاهش قیمت از آن پایین‌تر نمی‌آید. سطح حمایت با تعداد زیادی سفارش خرید همراه خواهد بود. تقاضای زیاد خرید در سطح حمایت، باعث توقف سقوط قیمت خواهد شد.

اگر قیمت در تعداد دفعات مکرر نتواند سطوح حمایت و مقاومت را بشکند، می‌توان گفت که دارایی در این ارقام از حمایت یا مقاومت قوی‌ ای برخوردار است.

نکته جالب اینجاست بیشتر سطوح حمایت و مقاومت اعدادی رند هستند؛ مانند قیمت‌های ۱۰ هزار یا ۱۵ هزار دلار. دلیل این امر این است که بسیاری از معامله‌گران بی‌تجربه تمایل دارند سفارش خرید یا فروش خود را در قیمت‌های رند انجام دهند؛ بنابراین در چنین قیمت‌هایی سطوح مقاومت و حمایت تشکیل می‌شود.

مسائل روانشناختی نیز نقش مهمی در تعیین سطوح حمایت و مقاومت ایفا می‌کنند. برای مثال، تا سال ۲۰۱۷ قیمت هزار دلار برای بیت کوین گران به حساب می‌آمد، ولی پس از شکست این سطح، مقاومت روانشناختی بعدی در سطح ۱۰ هزار دلار شکل گرفت.

برای آموزش تحلیل تکنیکال می‌توانید مطالب مربوط به آن را در برچسب مربوط دنبال کنید.

اشتباهات رایج در ترید

هر تریدری با شناختن اشتباهات خود می‌تواند درصد معامله‌های موفق خود را افزایش دهدهر تریدری با شناختن اشتباهات خود می‌تواند درصد معامله‌های موفق خود را افزایش دهد

با خواندن این آموزش و همچنین سایر مطالب ارجاع داده شده، احتمالا می‌توانید معاملات خود را شروع کنید و رفته رفته بر تجربه خود بیفزایید؛ اما همیشه به یاد داشته باشید که ترید امری پر خطر است و هر اشتباهی به از دست رفتن پول و سرمایه‌تان منجر خواهد شد. از همین رو پیش از آغاز معاملات خود، اشتباهات رایج در معاملات را بررسی می‌کنیم تا به درک درستی از آنها برسید و تکرارشان نکنید.

اشتباه اول: ریسک کردن بیش از حد مجاز

بزرگ‌ترین اشتباهی که در حوزه‌ی ترید می‌توانید انجام دهید، ریسک کردن سرمایه‌ای است که توان از دست دادنش را ندارید. برای همین ابتدا به مبلغی که قصد معامله با آن را دارید نگاهی بیندازید. در بدترین حالت شما تمام این مبلغ را از دست خواهید داد. اگر در معاملات خود بیش از این مقدار وارد می‌کنید، این کار را متوقف کنید!

ترید کار بسیار خطرناکی است. اگر بیشتر از پولی که توان از دست دادنش را دارید، وارد معامله کنید، این مسئله بر معاملات شما تاثیرگذار خواهد بود و احتمال دارد تصمیم اشتباهی اتخاذ نمایید.

بیشتر بخوانید: به ترید معتادید یا فقط به آن علاقه دارید؟

اشتباه دوم: نداشتن برنامه

یکی دیگر از اشتباهاتی که افراد در هنگام ترید با آن مواجه می‌شوند، نداشتن برنامه‌ی شفافی است که با جدیت تنظیم شده باشد. به عبارت دیگر، افراد نمی‌دانند که چرا وارد یک معامله خاص شدند و مهمتر از همه، چه زمانی باید از این معامله خارج شوند. بنابراین قبل از ورود به معامله باید هدفی برای سود و حد ضرر را مشخص کرد.

اشتباه سوم: نگهداری پول در یک صرافی

این اشتباه یکی از اساسی‌ترین قوانین برای هر معامله‌گر را در دنیای ارزهای دیجیتال یادآور می‌شود؛ هرگز پولی که در حال حاضر با آن معامله نمی‌کنید را در صرافی نگه‌داری نکنید. اگر پول شما در صرافی باشد شما بر آن هیچ کنترلی ندارید؛ اگر صرافی مورد نظر هک شود یا به هر دلیل از دسترس خارج شود یا فعالیتش را متوقف کند، امکان از دست رفتن پول شما وجود دارد.

اگر بیت کوینی در صرافی دارید که در کوتاه مدت برای معاملات خود به آن نیاز ندارید، سریعا آن را به کیف پول بیت کوین منتقل کنید.

شماره چهار: تسلیم ترس و طمع شدن

دو نمونه از احساسات اصلی که اقدامات بسیاری از معامله‌گران را کنترل می‌کند، ترس و طمع است. ترس می‌تواند به شکل خارج شدن زودهنگام از معامله بروز کند؛ چرا که شاید اخباری پراکنده‌ خوانده باشید، شایعاتی به گوش‌تان خورده باشد، یا از افت شدید در قیمت (که شاید با اصلاح روبرو شود) ترسیده‌اید.

احساس اصلی دیگر، حرص و طمع است که مبتنی بر ترس است؛ احساسی که از آن با عنوان ترس از عقب افتادن (Fear of Missing Out) یاد می‌شود. وقتی به شما می‌گویند اتفاق بزرگی در راه است، دوست ندارید که از قافله عقب بمانید. از همین رو ممکن است خیلی زود وارد یک معامله شوید یا هم خیلی دیر موقعیت خود را ببندید.

به یاد داشته باشید که در بیشتر مواقع، این احساسات است که بر ذهن ما تسلط دارد. پس هیچ‌وقت نگویید که «این اتفاق برای من پیش نخواهد آمد»؛ از ترس و طمع خود آگاه باشید و حتماً به برنامه‌ای که قبل از شروع معامله‌ی داشتید، پایبند بمانید.

اشتباه پنجم: تکرار اشتباه

صرف نظر از این‌ که شما در یک معامله موفق هستید یا خیر، همیشه باید از معاملات خود درس بگیرید. هیچ معامله‌گری همیشه تمام معاملاتش موفقیت‌آمیز نیست و هیچکس بدون از دست دادن پول نمی‌تواند به سودآوری مداوم و برنامه‌ صحیح خود برسد. نکته‌ی مهم این نیست که لزوما تمام معاملات شما سود ده بوده باشد. در عوض این مسئله مهم است که آیا شما به درک جدیدی در مورد شیوه بهتری از ترید کردن رسیده‌اید یا نه؟

سوالات متداول

سوالات متداول در خصوص سرمایه گذاری بیت کوین

در ادامه به شرح سوالات متداولی که ممکن است تریدرهای تازه‌کار داشته باشند خواهیم پرداخت.

چگونه ترید کنم؟

• با ساز و کار بازار ارز دیجیتال و انواع تحلیل‌ها آشنا شوید.
• یک حساب در صرافی ارز دیجیتال باز کنید.
• به حساب خود در صرافی، بیت کوین یا ارز دیجیتال واریز کنید.
• خرید و فروش ارز دیجیتال را شروع کنید.

آیا معامله‌ی روزانه روش مناسبی برای کسب درآمد است؟

ترید روزانه تنها یکی از روش‌های معامله است که می‌توانید از آن سود کسب کنید. معاملات سویینگ اسکالپ از دیگر روش‌های معاملاتی هستند که می‌توانید از آنها برای کسب درآمد بهره ببرید. در حالی که خیلی‌ها معتقدند که ترید روزانه راه درستی برای کسب درآمد است ولی ۹۰ درصد افراد بعد از سه ماه از ترید روزانه خارج می‌شوند. هر نوع استراتژی در معاملات تا زمانی که تمایل به وقت گذاشتن روی آن باشید، سودآور خواهد بود، تنها کافی است روز به روز در روش‌های معاملاتی خود بهتر و بهتر شوید.

برای آموزش تحلیل تکنیکال از چه منبعی استفاده کنم؟

منابع مختلفی برای آموزش مقدماتی و پیشرفته تحلیل تکنیکال وجود دارد؛ با این حال در سایت ارزدیجیتال با دنبال کردن سری آموزش‌های تحلیل تکنیکال می‌توانید با اصول اولیه تحلیل تکنیکال بیشتر آشنا شوید.

نتیجه‌ گیری

تمام سعی ما بر این بوده تا مطلبی کامل در خصوص ترید و انواع آن برای شما تهیه کنیم؛ شاید بتوان گفت مهم‌ترین نکته این باشد که اکثر افرادی که شروع به معامله‌ی بیت کوین می‌کنند، بعد از مدت کوتاهی از این کار دست می‌کشند، چرا که به درآمدی مورد انتظار خود نمی‌رسند.

اگر می‌خواهید معامله‌گری موفق شوید، مانند هر سرمایه‌گذاری دیگر، باید مقدار زیادی وقت و پول صرف کسب مهارت‌های مرتبط انجام دهید. اگر با هدف یک شبه پولدار شدن وارد این حوزه می‌شوید، بهتر است این فکر را از سر خود بیرون کرده ابزاری دیگر برای این کار پیدا کنید.

هیچ چیزی با عنوان یک شبه پولدار شدن وجود ندارد و نمی‌توان بدون قبول ریسک و شکست، پولدار شد. گرچه با صرف وقت و یادگیری می‌توان معامله‌گر بهتری شد و در نهایت کسب درآمد کرد.