مدیریت سرمایه

مدیریت ریسک و سرمایه و مدیریت حساب شاید در جامعه معامله‌گری خودمان یک شوخی به حساب آید. چون اهمیت و علم کافی در مورد آن وجود ندارد، خیلی ساده از آن می‌گذرند غافل از اینکه بزرگترین مشکلات یک تریدر بعد از موارد روانشناسی از این موضوع نشات مي‌گیرد،جالب اینجاست برای اهمیت این علم، برخی از بزرگان می‌گویند با رعایت مدیریت سرمایه حتی اگر تاس بیاندازید و ترید کنید نیز سرمایتان از بین نمی‌رود. البته اصلاً به این کاری نداریم که این جمله تا چه حد عملی است اما نکته مهم این است که اهمیت این موضوع به قدری است که می‌بینیم علت اصلی کال شدن یا لیکوئید شدن یا حتی هولد بیش از مدت سهام به این عامل بستگی دارد.

حالا سوال این است که چرا تا این حد بر اهمیت مدیریت ریسک تاکید داریم؟ خب ما در شغلی فعالیت داریم که با پول سر و کار دارد و برای اینکه پول درآوریم، باید یاد بگیریم چگونه ریسک را مدیریت کنیم

بسیاری از تریدرهای فارکس و ارزهای دیجیتال، بدون در نظر گرفتن این علم به وسط ترید شیرجه می‌زنند.

خیلی از تریدرها یک عدد شانسی را وارد می‌کنند و دکمه خرید یا فروش را می‌زنند. به این دسته افراد می‌گویند:

قمارباز

تله اکانت‌های کوچک


هر وقت در جمع دوستان تریدر دیگر یا کسانی که از من راهنمایی خواستند، در مورد این موضوع صحبت کردم، با یک گارد مواجه شدم.

من به شخصه معتقدم اکانت‌های کوچک محکوم به فناست. اگر فکر می‌کنید در حد یک مبتدی می‌توانید با یک اکانت ۱۰۰ دلاری ثروتمند شوید بسیار دور از منطق اندیشیده‌اید. اشتباه برداشت نکنید. من هرگز نمی‌گویم شما نمی‌توانید اکانت ۱۰۰ دلاری را به رقم‌های بالایی رشد دهید؛ فقط این کار را برای یک شخص مبتدی ناممکن می‌دانم پس شما ۲ راه دارید:

اکانت کوچک

۱. به اکانت کوچک به چشم تمرین با پول کم بنگرید.

بیشتر از ۲ درصد در هر معامله ریسک نکنید
به همه توصیه می‌کنم در ابتدای مسیر یادگیری یا در حساب دمو یا در حساب سنت شروع به تمرین استراتژی کرده و بعد از اطمینان از سیستم، مبلغ را پله‌ای افزایش دهید

مدیریت ریسک و دراو دان (Drawdown and maximum drawdown)


در این بخش شما را با مفهومی دیگر در مدیریت ریسک و سرمایه آشنا مي‌کنیم که به آن Drawdown گفته می‌شود. به جد این مفهوم حرفه‌ای بودن یک تریدر را نشان می‌دهد. اگر نمودار هیستوری یا Statement یک تریدر را ببینید، از دراودان آن می‌توانید بفهمید این تریدر چقدر حرفه‌ای بوده است.

بیایید یک مثال را فرض کنیم تا این مفهوم را خوب درک کنید:

فرض کنید شما ۱۰۰۰ دلار دارید و ۵۰۰ دلار از دست داده‌اید. چند درصد از حساب شما ضرر کرده است؟

پاسخ ۵۰٪ است. خب این بسیار ساده بود.

این مفهومی است که تریدرها به آن دِراو دان (Drawdown) می‌گویند. خیلی ساده این مفهوم یعنی میزان کاهش سرمایه طی چند ترید ضررده. محاسبه آن به این شکل است که، بیشترین مبلغی که حساب به خود تا به حال دیده را از کمترین مقداری که بعد از آن دیده کم می‌کنند تا دراو دان بدست آید.

ضرر پشت سر هم (Losing streak)

دلیل دیگری که چرا مدیریت سرمایه و مدیریت حساب تا این حد اهمیت دارد، اصطلاح ضرر پشت سر هم یا Losing Streak است
فرض کنید شما یک سیستم معاملاتی با Winning rate ۷۰٪ دارید. این یعنی از هر ۱۰۰ ترید، ۷۰ ترید در این سیستم به حد سود رسیده است و ۳۰ ترید به حد ضرر. نکته بسیار مهمی که شاید اکثر تریدرهای مبتدی به آن توجهی نمی‌کنند و بی مهابا از قوانین مدیریت سرمایه خارج می‌شوند این است که شما اصلاً نمی‌دانید این تعداد ترید‌های ضررده، با چه ترتیبی اتفاق خواهد افتاد.

اینجا نیز علم احتمالات وجود دارد. ممکن است شما ۳۰ بار پشت سر هم در این سیستم با برخورد به حد ضرر مواجه شوید و از ترید ۳۱ ام تریدهای سود‌ده شروع شود تا ۷۰ تریدر بعدی سودد‌ه باشد. این خیلی تلخ است نه؟

شما در ۳۰ ترید اول، مدیریت سرمایه و مدیریت حساب را رعایت نکردید و حالا دیگر سرمایه‌ای برایتان نمانده تا طمع شیرین ۷۰ ترید سود‌ده بعدی را بچشید.

نکته‌ای که وجود دارد این است که، دراو دان جزئی از معامله‌گری است اما اگر به مدیریت ریسک خود پایبند باشید شما در نهایت برنده خواهید بود.

نسبت ریسک/ریوارد

مفهوم ریسک به ریوارد یا R/R که در حقیقت ریوارد به ریسک (Reward to Risk ratio) است، یک مفهوم بسیار نسبی در بازارهای مالی است. دلیل اینکه واژه نسبی را بکار می‌بریم این است که این مفهوم رابطه تنگاتنگی با Winning rate دارد. شما شاید یک استراتژی معاملاتی با میزان برد یا وینینگ ریت ۹۵٪ داشته باشید. یعنی این سیستم معاملاتی اگر به صورت کامل در چک‌لیست تیک بخورد، شما از هر ۱۰۰ تریدی که می‌کنید، ۹۵ ترید به حد سود خورده و ۵ ترید به حد ضرر می‌خورد. یا به تفسیر دیگر تقریبا از هر ۱۰ ترید ۹ ترید سود‌ده است.

پیشنهاد میشود در ابتدای کار ریسک به ریوارد های زیر 2 را نگیرید تا اگر هم حساب شما در معاملات خود نصف سود و نصف ضرر شد باز هم برایند کلی شما در سود باشد

نتیجه‌گیری

دوستان عزیز، حس شما برای جا افتادن از بازار یا عقب ماندن از دنیا و چنین موارد را من نیز به شخصه تجربه کرده‌ام و فقط یک چیز به شما می‌گویم:

بازار یک اقیانوس است

اقیانوس همیشه ماهی دارد، اما شما با قلاب ماهیگیری نمی‌توانید کوسه شکار کنید. اغراق نیست که بگوییم بازارهای مالی تا ابد وجود خواهند داشت اما این ما هستیم که باید عضلات مغز و روانمان را برای استفاده از آن تعلیم دهیم. امروز، این ماه، امسال، شاید ۵ سال خودتان را آماده کنید تا در یک کلیک، کار یک ماه یا شاید یک سال را بکنید. تا آن روز هیچ‌کاری جز آموزش و تمرین ما را آماده نمی‌کند

موفق باشید