در حالی که شاخص سهام بازار سرمایه در کشور به افزایشی بی‌سابقه دست یافته اما نرخ ارز نیز  افزایشی تدریجی را تجربه می‌کند. نگرانی بسیاری از کارشناسان از زمانی است  که شاخص سهام در بورس به هم بریزد چرا که در این صورت نقدینگی انباشت شده  در این بخش می‌تواند با سرعتی چشمگیر در بازار ارز وارد شده و نوسانات  فراوانی را به اقتصاد ایران وارد کند.

در همین رابطه سید کمال  سیدعلی‌، کارشناس اقتصادی، در رابطه با وضعیت بازارهای کشور گفت: مساله این  است که مجموع بازارها یا در کنار هم رشد می‌کنند و یا افت. به این اعتبار  باید گفت رشد بازار سرمایه باید خود را در بازارهای دیگر کشور نشان دهد. به  ویژه این امر در میان مدت خود را به وضوح نشان می‌دهد. درنتیجه بازاری چون  بازار سرمایه وقتی رشد ۱۰۰ درصدی را تجربه کرده افزایش قیمت ارز اصلا غیر  طبیعی نیست.

او افزود: این مهم در حالی رخ داده که با کاهش نرخ سود  سپرده بانکی عملا نقدینگی بیشتری در بازار آزاد شد و به سمت بازار سرمایه  حرکت کرده است که البته اثرات خود را به جا گذاشته است. همچنین هم اکنون در  بحث منابع ارزی نیز دچار مضیقه است و اکنون حتی نقل و انتقال ریال را هم  کنترل می‌کند.

سید علی تاکید کرد: این جوانب بیانگر آن است که تمایل  به سمت سفته بازی ارزی کاهش داشته و تنها اگر در بازار سرمایه ریزشی رخ دهد  احتمالا با هجوم برخی از فعالان بورس به بازار ارز مواجه شویم چرا که در  بازار سرمایه فعالان غیر حرفه‌ای فراوانی آمدند که طبعا با ریزش نگران شده و  برای حفظ قدرت خرید خود دارایی‌های خود را تبدیل به ارزهای دیگر خواهند  کرد.

معاون پیشین رییس کل بانک مرکزی افزود: همان‌طور که گفتم  بازارها بر یکدیگر اثر می‌گذارند و بر این اساس می‌توان ادعا کرد تا حدودی  بازارها دنباله‌رو یکدیگر خواهند بود. با این همه حسن ماجرا این است که  وقتی بانک مرکزی هدف‌گذاری تورم ۲۲ درصدی را اعلام می‌کند می‌تواند از این  دنباله‌روی هم برای کنترل قیمت‌ها استفاده کند.

سیدعلی گفت: به هر  حال اکنون نقدینگی کشور بیش از پیش به بازار سرمایه معطوف شده و این بخش  بیشترین نقدینگی کشور را جذب کرده است. به همین دلیل فکر می‌کنم ریزش شاخص  سهام عملا می تواند به افزایش نوسانات در بازارهای دیگر و به خصوص بازار  ارز ایران منجر شود.

وی خاطرنشان ساخت: در شرایط فعلی باید امیدوار  باشیم شرایط کشور از نظر سیاسی بهبود یابد و تا انتخابات آمریکا مسئولان  بهتر است رفتاری محتاطانه را در پیش بگیرند. اکنون عملا دو سال از خروج  امریکا از برجام می‌گذرد و چنانچه ماههای آینده نیز بدون تنش مدیریت شود  ممکن است وضعیت ارزی کشور دگرگون شود. در رابطه با فروش نفت هم با وجود  تحریم‌ها فعلا قیمت رو به افزایش است.

این کارشناس اقتصادی گفت:  همیشه وقتی نرخ یک کالا دو ماه افزایش را تجربه کند دیگر به قیمت سابق بر  نمی‌گردد و نرخ‌ها پایدار می‌شود مگر اینکه وقایع جهانی تغییر کنند مثلا  آمریکا به برجام بازگردد. از سوی دیگر برخی هم معتقدند اگر دولت آینده هم  همسو با مجلس شود به کاهش تنش میان قوه مجریه و مقننه اثرگذار است. در این  صورت احتمالا تصمیم‌گیری در مورد اف ای تی اف هم با دشواری کمتر و بدون  کشمکش سیاسی صورت گیرد.

سیدعلی در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمالات  آتی تغییر نرخ ارز در کشور تاکید کرد: اگر در بازار سرمایه ریزش رخ ندهد  نقدینگی بیشتری جذب این بخش خواهد شد. با این همه به باور من بازار سرمایه  این طور که نشان می‌دهد بازار مقاومی نیست. مگر اینکه دولت مدیریت بهتری  داشته باشد و عرضه را طوری افزایش دهد که نقدینگی موجود در بازار در تمام  بخش‌ها برود.

او تصریح کرد: باید شرایط را به گونه‌ای ترتیب داد که  صادرات غیرنفتی کشور رشد کند. افزایش اخیر نرخ ارز باید خود را در این بخش  نشان دهد. اکنون وضعیت کشاورزی بهبود یافته و کاهش نرخ ارز امکان صادرات  بیشتری را فراهم کرده است. حتی در بخش پوشاک هم گرانی ارز واردات را محدود  کرده است و اگر ما بتوانیم ۵۰ میلیارد دلار صادرات داشته باشیم جایگزین  خوبی برای نفت پیدا کردیم.